Aquí trobareu les receptes més bàsiques per fer pa: pa blanc, integral, d’espelta, de sègol… Tota la resta són variacions sobre aquestes, incorporant diferents ingredients, jugant amb les proporcions…

cuit amb forn de butà!

PA de blat BLANC

  • 500 gr. de farina blanca (biològica preferiblement)
  • 250 gr. d’aigua
  • 10 gr. de sal
  • 2 cullerades de llevat deshidratat (o 3 o 4 cullerades de llevat de fermentació natural)
  • Opcional: 25 gr. de mantega
  • Recepta:

    En un bol suficientment gran, poseu-hi la farina i escalfeu-la una mica (vegeu “Ingredients”). Afegiu-hi la sal, el llevat i barregeu una mica amb una espàtula de fusta. Afegiu-hi l’aigua i continueu barrejant fins que noteu que es pot començar a pastar.

    Heu de treballar aquesta massa fins que quedi ben fina, que no quedin grumolls i que no sigui ni massa eixuta ni massa enganxosa.Si trobeu que us falta aigua, aneu-ne afegint, però a poc a poc, una cullerada cada vegada. Si, al revés, veieu que la massa és massa tova afegiu farina, també a poc a poc.

    Afegiu la mantega, a temperatura ambient. No és un ingredient necessari però dóna color a la massa en enfornar-la (vegeu “Ingredients”), i a més la fa molt agradable de treballar. Amasseu bé.

    Un cop ben treballada (entre 5 i 10 minuts), deixeu reposar aquesta massa en un bol net i tapada amb un drap humit o amb film transparent en un lloc més aviat calent i sense corrents d’aire (dins del forn, apagat és clar, és un bon lloc). Ha de crèixer el doble aproximadament; el temps que tardi dependrà del vigor del llevat i de la temperatura ambient. Si el llevat no és prou actiu o el lloc és massa fred pot tardar fins a 8 hores!

    Torneu a treballar la massa sobre el marbre: en aquest punt ja no heu de necessitar afegir aigua ni farina i gairebé no necessitareu enfarinar-vos les mans, tampoc. De tota manera, jo tendeixo a deixar sempre la massa lleugerament humida perquè d’aquesta manera no es resseca tant i puja millor.

    De seguida veureu que la massa és més fàcil de treballar. Amasseu només una mica per treure l’aire que s’ha creat dins la massa i, ja podeu començar a tallar-la i a donar-li forma segons el que penseu fer-ne: panets o pans. Penseu que és una massa casolana, us costarà força fer-ne barres allargades, per exemple. Una altra cosa que heu de tenir en compte és el vostre forn: penseu que els pans que feu podran créixer més del doble!

    Poseu els pans sobre una plata greixada (amb mantega o si ho preferiu, espolsada amb farina) -vegeu també les notes sobre el forn als “processos”- i ben separats els uns dels altres.

    Deixeu-los reposar fins que hagin crescut, idealment el doble del seu tamany original. Si els deixeu en un lloc molt calent, vigileu d’anar-los mullant la superfície ja que sinó pot endurir-se la crosta i ja no creixerà tan bé. Per curar-vos en salut podeu posar-hi un drap humit per sobre però que no pesi massa i procurant que igualment no s’assequi, o si no, film transparent.

    Aleshores ja els podeu enfornar, amb el forn preescalfat a 200 graus . Just abans, per això, feu uns talls oblicus als pans (ho podeu fer amb un ganivet de serra).

    Estaran a punt quan, en donar-los uns copets a la base, sonen com si estiguessin buits. Segons el tamany i el tipus de forn variarà el temps necessari de cuita. En tot cas podeu calcular una mitja hora si no són panets molt petits, però aquest temps només és orientatiu. Teniu l’opció d’abaixar una mica el forn passats cinc minuts per evitar que es cremin per sota.

    26 Respostes to “Receptes bàsiques de pa”

    1. gemma Says:

      Jo també em defineixo com a “panarra”, a la feina sóc l’única que dina amb pa :-)
      Felicitats pel blog!

    2. jordi Says:

      Estic buscan una recepta de pa de farina de blat de moro i no trobo res.E fet una proba pero em va quedar un pa mes dur que un roc.Si em poguesiu enviar una recepta per tornaro a probar us estare molt agrait.

    3. Sophia Says:

      He trobat un parell de receptes de pa de blat de moro al web

      http://www.cuerpomente.com/alimestr.jsp?ID_AESTRELLA=11856

      Una d’elles amb formatge i l’altra sense, totes dues barregen la farina de blat de moro amb la frarina de blat.
      Ja me diràs que tal t’ha sortit.
      Bon profit!

    4. Sílvia Says:

      Hola, felicitats pel blog! L’he trobat molt interessant, tant que avui mateix m’he posat a fer pa… i penso repetir, perquè m’ha quedat molt bo!
      Tot i que avui he començat pel pa blanc, m’agradaria fer pa amb pipes i llavors. Si algú en té alguna recepta i la penja, doncs moltes gràcies.

    5. caRLa Says:

      felicitats pel bloG !!

      soc una nena de 13 anys k mancanta la cuina la pena es k la mava mare no em deixa toca el foc perk si no obriria un restauran lo k milloR sem dona es el cuscus i els pastissos

      avui probare de fer pa dema pasat deixare un com de abera com me a quedat el pa !

      ADEW !!

    6. Esther Says:

      Faig bons pastissos i sóc nova al mas, uns amics no han parat d’animar-me a que fes pa al forn de pedra que tenim i ha surtit un nyap. Ara seguint les teves indicacions ho fare amb l’electric, més endavant ho faré amb llenya. ja t’explicaré. Salut !

    7. Emili Says:

      Hola a tothom els panarres

      Això de fer pa és apassionant, i vull commentar algunes coses, d’entrada no poseu llevat de sobres, perquè no serveixen per res, i una cosa , pregunta: la farina que es compra al super, es biològica? si no, òn es compra aquesta? i altre cosa, jo, abans de deixar fermentar la massa, faig els pans i els posso a la safata, després m’espero què creixin, i els posso al foc, està bé així? Bé, res , animo a tothom a fer pa adeu!!

    8. massitet Says:

      Benvolgut:
      Et deixo aquest comentari per fer-tes saber que he incorporat un enllaç al teu bloc “panarra” al nostre, Olleta de Verdures. Tenim un apartat amb vocació de recollir tots els blocs de cuina escrits en català, i és aquí on t’hem inclòs. Per posar-lo ens agradaria tenir el teu vistiplau. Si us plau, si teniu qualsevol problema fes-nos-ho saber i el treurem de seguida.

      I felicitats de part d’un fill d’una nissaga de forners!!!

    9. teresa Says:

      Acabo de llegir-vos. Voldria saver on puc trovar la farina de sègol. Gràcies. Ja us comunicaré el resultat dels meus experiments.

    10. patricia Says:

      Avui mateix m’he decidit. Aquest matí hem fet pa amb el David i la Nayra i ens ha quedat boníssim. Moltes gràcies! Seguirem provant i experimentant a partir d’aquí.

    11. Anna Says:

      Farina de sègol?
      A tendes de pa biològic. Tot i això la farina que és 100% de sègol és molt forta. En tot cas, fes una barreja amb farina de blat.

      TERRASSA
      -c/Cremat(Aquí trobareu segur farina de sègol, però no pa autèntic!)

      Recomano algunes tendes de BCN on es pot comprar pa d’en Pitus, que és molt bo! En Pitus es fa ell mateix la farina i tot el pa és biològic,sense millorants ni conservants!!!

      BCN
      -c/Bruc, 86
      -c/Rosello,441
      -c/Vallespí,39

      Hospitalet
      -c/Barcelona, 90

      Montboi
      c/Montserrat

    12. Teresa Says:

      Fa una setmana que faig pa i estic emocionada, de fet vaig entrar a una web de com fer pa, i hi havia un vídeo amb anglès de com fer pa en menys d’una hora, no cal amassar es fa sol, ara sí, necessites un dia però es fa sol, no cal saber anglès és molt gràfic, em va sortir un pa boníssim si no teniu ganes d’amassar massa us aconsello el mireu.


    13. oo mencanta el paaa sempra menjuu

      qe uaiiii
      e fet un comentariiiii uoooo
      per cert tinc
      12 anys …..

    14. eli Says:

      bona tarda a tots, ja avui he fet el meu primer pa. la veritat es que ha sortit molt bo, però crec que tindria que haber pujat més. l’he tingut 45 minuts per tal que augmentes de volumen. i despr¡es que l’he possat al forn pensava que pujaria més.

      fins la propera, i gràcies

    15. naima i blanca Says:

      aixo a anat de marabella per fer un treball

    16. africa Says:

      Aquesta web va molt bé per la classe.Ha anat molt bé per fer un treball.

      Gràcies!!

    17. Aina Says:

      Hola, He trobat una botiga a Granollers on es poden trobar tot tipus de farines, des d’ecològiques, integrals, de kamut, d’espelta. També tenen totes les espècies, llevats…
      La botiga és diu “La Perla” i està al carrer Goya número 6.

      http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=ca&geocode=&q=la+perla+alimentaris&sll=37.0625,-95.677068&sspn=47.704107,93.076172&ie=UTF8&hq=la+perla+alimentaris&hnear=&radius=15000&z=13&iwloc=A

    18. queralt98 Says:

      soc una nena de 12 anys ara cuan acabi de fer el pa us dire k tal esta po fa vona pinta la veritat:)

    19. carme Says:

      M’he conprat la panificadora Moulinex i ja he fet pa i també baguettes! Estic entussiasmada amb el tema PA. Ara en menjo a totes hores. El proper el faré integral. Es fa amb farina integral oi?

    20. jordievaeva Says:

      Hola! tinc una amiga que fa pa amb la meitat de farina blanca i la meitat integral. també hi posa pipes, a vegades el fa d’ all i orenga….la base és la mateixa només s’hi ha de posar l’ingradient que vulguis.

    21. uwkeyhukd Says:

      ewrty56u56x34uilbrfjkñwerfbr

    22. Jesús Says:

      Felicitats pel web. Voldria fer-vos una pregunta: A la botiga m’han venut llevat de sobre; on puc trobar llevat natural per fer pa?
      Moltes gràcies!

    23. Panarra Says:

      El pa d’en Pitus es troba a L’Hospitalet. Carrer Barcelona, 60 (Organic). También tenen farines ecologiques.

    Deixa un comentari

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Canvia )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Canvia )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Canvia )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Canvia )

    Connecting to %s

    Follow

    Get every new post delivered to your Inbox.