Sobre els ingredients del pa

D’un temps ençà, tots els ingredients que faig servir per elaborar els meus pans són tots de cultiu biològic: farines, la mantega, llet, ous, etc. Fins i tot faig servir sal sense additius (sense iode, etc.). Si ho podeu fer, us ho recomano molt; es nota en l’aspecte, el gust, la olor i en la digestió!

La farina

Quan vaig començar a fer pa, no em preocupava massa el tema de la farina sempre que fos rica en gluten. Des de fa un temps faig servir només farina de cultiu biològic, que podeu trobar a les botigues especialitzades en aquest tipus d’aliments. He anat investigant sobre les farines i, com amb la resta d’ingredients, us ho recomano de tot cor.

Escalfeu una mica la farina abans de fer el pa (jo ho faig al forn, preescalfat i apagat). Així us serà més fàcil de treballar i afavorireu la fermentació posterior.

L’aigua

Feu servir aigua envasada preferiblement, a temperatura ambient o lleugerament escalfada (vigileu si l’escalfeu, que no cremi!).

La mantega

Acabo incorporant mantega a gairebé totes les receptes. No és un ingredient necessari per a totes però personalment el trobo important. Això és pel meu forn, que és de gas. Amb la mantega, a més d’aconseguir una massa molt agradable i donar-li un gust especial, aconsegueixo que el pa quedi daurat. Als forns industrials fan servir vapor d’aigua per donar color al pa, però a casa això és impossible. Si teniu un forn elèctric que pugui coure amb aire calent potser no us caldrà la mantega per donar-hi color.

Si us agrada més, podeu canviar la mantega per margarina. També us serà més fàcil de treballar.

Per a incorporar la mantega a la massa heu de tenir-la a temperatura ambient, el més tova possible. És bona idea treure-la unes hores abans, amb el llevat. És millor si la incorporeu d’aquesta manera a la massa, que es vagi repartint i desfent bé a mesura que l’aixafeu i treballeu amb el conjunt de la massa.

Si us n’heu oblidat o us és més còmode (tot i que encara recomano el mètode anterior), podeu escalfar la mantega amb l’aigua (o llet si és el cas) de la recepta i desfer-la d’aquesta manera. Així la podeu incorporar directament a la resta d’ingredients. Sobretot mireu que no bulli! Només desfer.

Altres ingredients per a pans més sofisticats.

Una resposta to “Els ingredients”

  1. Anna Says:

    Si vols que el pa et quedi brillant sense mantega i ho vols fer en un forn elèctric, ho pots aconseguir creant vapor d’aigua. Tant sols cal disposar una safata plena d’aigua dintre del mateix forn(a sota del pa). El forn ha d’estar escalfant de baix a dalt. També pots ruixar la massa amb aigua abans de coure-la.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s