Barrejar els ingredients.

La temperatura dels ingredients i de l’ambient.

Sobre la massa

Podeu saber si està a punt agafant-ne una petita part i probant d’aconseguir una capa ben fina estirant-la amb els dits: si no podeu separar gaire la massa, encara no serà a punt. Un mètode potser més senzill és tallar la massa amb un ganivet: quan la massa s’obre i sembla que creix, ja és a punt. Sobretot es tracta d’aconseguir que sigui homogènia, flonja i fina.

Els talls a la massa de pa s’han de fer en forma obliqua (com si volguéssiu travessar el pa en diagonal), idealment amb un tallant, i si no amb un ganivet de fulla ben fina. També pot anar bé un ganivet de serra, si el feu servir amb compte

Els llevats, o com la massa reposa i creix.

Vigileu una mica la massa mentre creix en els temps de repòs, si és un lloc molt calent pot fer-se una crosta que no deixi creixer el pa. Si és necessari, podeu anar mullant lleugerament la superfície perquè això no passi.

Si poseu un drap humit a sobre la massa, vigileu que no sigui molt pesant i deixi creixer bé la massa.

Als forns es posen (o almenys es posaven) a reposar les masses de pa sobre draps. A casa potser millor no manipular-les gaire, perquè correm el risc que es desinflin. Però si us fa il·lusió fer-ho, feu servir un drap que prèviament hagueu posat en aigua amb sal. Així el pa no us quedarà enganxat al drap.

La cocció.

La plata on enforneu el pa o panets podeu greixar-la amb oli o mantega. Si no està ben greixada, el pa se us hi pot enganxar força. També podeu enfarinar la plata, o fer totes dues coses alhora.

Si us queda el pa enganxat a la plata, poseu-hi un drap humit a sota. En uns minuts quedarà desenganxat.

Recordeu que el pa creix quan es cou (normalment el doble però de vegades fins i tot el triple del tamany original!); heu de preveure-ho al posar-lo a punt a les plates.

Si teniu un forn a gas com jo, potser us pot ser útil fer servir una plata de terrissa, en comptes de la plata típica, per posar a coure el pa. Podreu posar el forn més fort i no se us cremaran per sota.

Sobretot els que feu pastissos, penseu que no s’ha de punxar mai el pa mentre creix o mentre es cou; quedaria tot desinflat (encara es podria menjar, però).

El forn no pot ser fred quan hi poseu el pa. L’heu de preescalfar i, en tot cas, baixar la temperatura uns minuts després, perquè res no quedi cremat per sota.

Sapigueu també que sí que es pot obrir el forn durant la cuita en el cas del pa; caldrà evitar però que es perdi massa escalfor.

Un cop tingueu el pa cuit, no el deixeu dins del forn. Poseu-lo a refredar idealment en una reixa (la majoria de forns en tenen), que hi pugui circular l’aire per sota.

Si teniu dubtes de si el pa és ben cuit, agafeu-lo amb compte i piqueu-lo amb els dits per sota: ha de sonar com si estigués buit.

Si el pa no creix durant els períodes de repòs i ni tan sols al forn, no el podreu menjar; segurament us ha fallat el llevat.

I espereu una mica per menjar-lo… tingueu paciència que calent no és bo per l’estòmac i tampoc no en podreu apreciar bé el gust.

Si tot ha anat bé, us ha de quedar un pa amb molts petits foradets, sense grans forats. També ha de ser un pa que no es desfaci massa al tallar-lo; si no, és que no heu amassat prou estona.

Congelar el pa.

Hi ha dos moments en els que es pot congelar el pa:

1- Després de la primera fermentació.

Es dona forma de pans o panets a la massa, s’embolica en film transparent i es congela. En aquest cas és important no deixar gens d’estona entre que emboliquem el pa i el posem al congelador. Cal aturar el procés de fermentació.

2- Després d’haver enfornat el pa. Un cop fred es talla a llesques o en els trossos que convingui o sense tallar. També cal embolicar en film transparent abans de congelar. En aquest cas és important deixar que el pa es refredi bé, per no escalfar el congelador, però millor no deixar que passin massa hores perquè es comença a assecar.

Embolicar en film és important per poder descongelar, especialment en el cas número 1.

Com fer per descongelar:

En el cas número 1 cal treure el pa que es necessita del congelador, treure’n el film i descongelar-lo com qualsevol altre menjar congelat, o sigui, millor si es posa durant la nit a la nevera i es fa el procés a poc a poc. Aleshores cal que el pa acabi de fer el procés de fermentació: ha de créixer el doble (millor a sobre de la plata del forn ja directament, per no haver-lo de manipular massa). Un cop ha crescut es fan els talls i s’enforna.

En el cas número 2 només cal treure la quantitat de pa necessària del congelador i descongelar-lo com millor convingui.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s